redstone.cz

U vnitřního zateplení může docházek hlavně v chladných měsících roku ke kondenzaci vzdušné vlhkosti ve stavební konstrukci zateplovaného objektu tím, že tlak vzduchu v interiéru je menší než v exteriéru. Vzduch má snahu o vyrovnání tlaku mezi interiérem a exteriérem a tlačí se z exteriéru přes stavební konstrukci (zeď) do exteriéru. Ve zdi se vzduch dostane do bodu, který má teplotu rosného bodu a dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti.

Obecně můžeme rozdělit vnitřní zateplení na 2 základní kategorie. Na vnitřní zateplení s použitím parozábrany a na vnitřní zateplení bez použití parozábrany.

Vnitřní zateplení s použitím parozábrany díky parozábraně (obvykle vzduchotěsná fólie po celé ploše zateplované zdi) neumožní pronikání vzduchu z interiéru do exteriéru. Parozábrana má ovšem několik slabin. Relativně časově krátké zachování všech svých potřebných vlastností (životnost). Správná funkce parozábrany závisí na správné instalaci parozábrany pracovníky, kteří parozábranu instalují – v praxi s jedná o cca 75 % poruch funkce parozábrany, nekvalitně odvedená práce při instalaci parozábrany. I následné přibití háčku na obraz do zdi s parozábranou může parozábranu a její správnou funkci parozábrany ohrozit. I taková chybička může zničit celou investici do parozábrany. Při vzniku jakékoli netěsnosti v parozábraně ztrácí tato svou funkci a ve zdi dochází k nežádoucí kondenzaci vody. Kde je voda, tam je plíseň. Navlhlé stavební konstrukce ztrácí své původní tepelně izolační schopnosti.

Vnitřní zateplení (bez parozábrany) tolerující vznik kondenzátu je řešení, které se používá v posledních letech stále častěji. Tepelný izolant má takové vlastnosti, že si dovede se vzniklým kondenzátem ve zdi poradit („umí to s vodou“) aniž by podstatným způsobem ztratil své tepelně izolační schopnosti. Předpokladem správné funkce vnitřního zateplení tolerující vznik kondenzátu je příprava tohoto zateplení. Příprava m.j. spočívá v počítačové simulaci vnitřního zateplení z hlediska průběhu teplot a vlhkostí a v přípravě řešení detailů vnitřního zateplení. Počítačová simulace provedená v rámci přípravy zateplení poskytne informaci o tom, zda vnitřní zateplení bude správně fungovat nebo fungovat nebude.
Simulace se provádí na programech COND, WUFI, DELPHIN, které jsou schopny zohlednit při simulaci kapilárně aktivní vlastnosti vhodných tepelných izolantů.

Podle mé zkušenosti představuje t.č. na českém trhu nejlepší a nejkvalitnější systém vnitřního zateplení tolerující vznik kondenzátu systém německé firmy redstone – Minerální tepelně izolační deska redstone PURA. Deska PURA se lepí na zeď ze strany interiéru podle jistých zásad. Tato kapilárně aktivní deska, stručně vyjádřeno, to nejlépe „umí s vodou“, je nehořlavá, je kapilárně aktivní v celé své ploše a objemu. „Umí to s vodou“ = je schopna vznikající kondenzát rychle do sebe nasát, odvede kondenzát směrem od zdiva k vnitřnímu povrchu zatepleného zdiva, kde se kondenzát odpaří do interiéru.

Má někdo jinou zkušenost?


Poradenství, zastoupení redstone GmbH pro Českou republiku a Slovenskou republiku

ENSAN s.r.o.
Ing. Jaroslav Zima
294 74 Hlavenec 5

+420 602 221 220
 moc.liamg@enotsder.amiz
 www.redstone.cz
 www.ensan.cz

Prodej, servis a poradenství pro Českou republiku

Meffert ČR spol. s r.o.
Do Čertous 2627/9
Praha 20, okres Hlavní město Praha

Otevírací doba: po-pá 7-16:30 hod.

 Zelená linka: 800 156 612
 zc.treffem@treffem
 zc.treffem@ykvandejbo
 www.meffert.cz

Sekretariát
Tel.: 326 375 830 
Fax: 326 375 831

Obchod
TEL.: 326 375 820-1
FAX: 326 375 822




 mapa webu